Încă un pas în pregătirea lansării prducției la uzina BMW Group din Debrecen, Ungaria

Angajaţii viitoarei uzine din Debrecen s-au mutat în Centrul de Comunicare central, unde îşi unesc forţele pentru linia dreaptă dinaintea lansării oficiale de serie a NEUE KLASSE. Directorul uzinei din Debrecen, Hans-Peter Kemser, este mulţumit de progresul construcţiei: „În doar câteva luni, producţia de preserie va începe aici, la Debrecen, stabilind noi standarde – nu doar pentru automobilele în sine, ci şi pentru procesele de aici din fabrică. Centrul de Comunicare ne va sprijini prin crearea unor linii scurte de comunicare şi permiţând un bun schimb de informaţii între toate tehnologiile, în orice moment”. De asemenea, arhitectura susţine conceptul BMW iFACTORY, care va fi implementat integral la Debrecen.

În timp ce angajaţii din afara producţiei se instalează deja la locul de muncă din locaţie, personalul de producţie se pregăteşte pentru viitoarele lor roluri la uzina din Debrecen (Ungaria) în cadrul reţelei globale de producţie a companiei. Acest lucru va asigura un început fără probleme al producţiei de preserie în 2024 şi lansarea cu succes a primului model NEUE KLASSE în 2025.

Modelul clădirii centrale din Leipzig a fost optimizat suplimentar

Inspirat de clădirea centrală de la uzina BMW Group din Leipzig, Centrul de Comunicare din Debrecen va crea şi legătura dintre tehnologiile de producţie ale atelierului de caroserii, ale vopsitoriei şi ale asamblării. La Debrecen, acest principiu de bază a fost dezvoltat suplimentar odată cu crearea unei clădiri centrale în care ideea de reţea este primordială. Arhitectura deschisă oferă atât spaţii de întâlniri, cât şi locuri de muncă retrase. Centrul de Comunicare cu două etaje are o suprafaţă de aproximativ 19.000 de metri pătraţi; aproximativ jumătate din această suprafaţă va fi spaţiu de birouri.

Cele trei zone principale de producţie sunt situate în jurul zonei administrative. Centrul de Comunicare nu este doar locul unde se reunesc colegii, ci şi oamenii şi produsele: din atelierul de caroserii, care este în vecinătatea dreaptă a clădirii de birouri, caroseriile auto nevopsite vor călători pe o bandă transportoare descoperită, deasupra oamenilor, prin Centrul de Comunicare până la vopsitorie, situată central în spatele acestuia. De acolo, caroseriile vopsite vor fi transportate înapoi prin clădirea de birouri până la linia de asamblare a automobilelor, care se află în stânga. Aceasta înseamnă că toţi cei care nu lucrează direct în producţie pot vedea produsul în orice moment.

Restaurantul multifuncţional al personalului poate fi folosit şi pentru întâlniri în afara orelor de masă. Acesta este situat tot la parter, împreună cu piaţa centrală şi centrul de sănătate. Tot în zona de la parterul Centrului de Comunicare, pe o surpafaţă de 1.300 de metri pătraţi, se regăseşte un laborator de ultimă generaţie. Personalul laboratorului va fi responsabil pentru calitatea premium a culorilor modelelor Neue Klasse. Bine echipat şi întins pe 700 de metri pătraţi, Centrul de Sănătate al uzinei va funcţiona în clădire pentru a avea grijă de sănătatea şi starea de bine a colegilor, desfăşurând totodată campanii de prevenire şi screening. Etajul superior este ocupat de birouri.

Concept arhitectural bazat pe principiile BMW iFACTORY

Digitalizarea joacă un rol major în construcţia fabricii – începerea virtuală a producţiei pentru versiunea digitală al uzinei Debrecen a avut loc deja în martie 2023. Importanţa digitalizării se reflectă şi în echipamentele Centrului de Comunicare. Sălile de şedinţe au elemente digitale moderne care permit colaborarea virtuală în întreaga fabrică şi nu numai.

Principiile BMW iFACTORY au fost deja luate în considerare în faza de planificare. Tehnologia 5G este folosită pe tot terenul, iar hârtia este rar văzută la uzina din Debrecen – care îşi propune să fie practic fără hârtie. De asemenea, alte resurse vor fi folosite cu atenţie. La alegerea mobilierului s-au preferat materialele uşor de reciclat, cu utilizarea pe scară largă a lemnului. Uzina din Debrecen va funcţiona, de asemenea, în totalitate fără combustibili fosili.