Noile BMW i4 şi BMW Seria 4 Gran Coupé. Preţuri de pornire pentru BMW i4 pentru România

După ce a prezentat modificările de design şi tehnologie pentru cele două versiuni de caroserie cu două uşi, BMW aduce o serie de actualizări de tehnologie şi design şi pentru modelul electric BMW i4 şi BMW Seria 4 Gran Coupé. Ca urmare a acestei revizuiri a gamei, pionierii plăcerii de a conduce fără emisii la nivel local şi ai esteticii progresive în segmentul median premium se bucură acum de o atractivitate şi mai mare.

De asemenea, tot cu această ocazie asistăm şi la premiera unei noi variante BMW i4 cu tracţiune integrală electrică, în timp ce toate variantele de motorizare termică ale BMW Seria 4 Gran Coupé sunt conectate acum, în mod standard, cu transmisia Steptronic Sport cu opt trepte. Pe lângă modificări precise pentru designul exterior şi interior, toate modelele beneficiază şi de BMW iDrive îmbunătăţit cu QuickSelect şi servicii digitale suplimentare.

Preţurile noilor modele pentru România pentru BMW i4 încep de la 42150 Euro fără TVA şi programul Rabla Plus (50159 Euro cu TVA şi fără programul Rabla Plus) pentru versiunea BMW i4 eDrive 35.

Cea mai de succes variantă de caroserie din gama BMW Seria 4 aduce noi caracteristici care sporesc sentimentul de eleganţă sportivă. Interiorul oferă o atmosferă premium, cu un caracter sofisticat îmbunătăţit. Mai mult, echiparea standard a modelelor beneficiază de completări, în timp ce lista de opţiuni a fost şi ea restructurată.

BMW i4 şi BMW Seria 4 Gran Coupé sunt pionieri pentru arhitectura flexibilă a sistemului de propulsie a BMW. Toate variantele de model ale gamei vor fi produse la uzina BMW Group din München, iar lansarea pe piaţa mondială a noilor modele începe în iulie 2024. Cele mai importante pieţe de vânzare sunt SUA, Germania, Marea Britanie şi China.

Partea frontală a automobilelor are o prezenţă sporită datorită unei grile BMW nou proiectate, care prezintă o suprafaţă pe jumătate închisă pentru modelul electric BMW i4, respectiv o structură tip mesh pentru celelalte automobile. De asemenea, conturul grilei este din crom mat ca echipare standard, dar opţional poare fi finisat în negru lucios.

Designul atractiv al farurilor se datorează şi noii structuri a blocurilor optice LED. Surse de lumină verticale îndeplinesc funcţiile de lumini laterale, lumini de zi şi semnalizatoare. Noua animaţie luminoasă de bun venit în maşini este disponibilă prin echiparea opţională Acces Comfort. Pentru clienţii care doresc o iluminare mai bună, lista de opţiuni include farurile LED adaptive cu faza lungă matrix cu funcţie antiorbire, lumini de oraş şi stopuri Laserlight exclusive în stilul celor de la BMW M4 CSL.

Pentru clienţii care doresc un plus de sportivitate de la automobilele lor, acestea pot fi comandate cu pachetul opţional M Sport. Acum, pachetul M Sport include element difuzor spate în negru lucios şi ţevi de evacuare al căror diametru a fost extins la 100 de milimetri. Noile modele pot fi comandate din fabrică cu pachetul M Sport Pro, dar şi cu pachetul M Carbon pentru exterior. Mai mult, noile modele pot beneficia de note sportive suplimentare de de design şi performanţă prin componentele BMW M Performance specifice modelului care pot fi comandate din gama de Accesorii Originale BMW.

New Cape York metalizat şi Fire Red metalizat au fost adăugate la gama de culori pentru exteriorul automobilelor. În plus, automobilele pot fi comandate cu culori care fac parte din gamă largă BMW Individual. O posibilitate suplimentară de individualizare este oferită de noile jante aerodinamice M de 19 inchi şi jantele aerodinamice BMW Individual de 20 inchi, cu design double-spoke.

Interiorul progresiv şi sportiv este dominat de ecranul central curbat BMW şi volanele cu design nou. Volanul cu două braţe are o formă poligonală şi oferă în echiparea standard butoane multifuncţionale iluminate. Opţional, clienţii pot comanda volanul M din piele, cu design cu trei braţe, cu cadrul plat în partea inferioară şi un marcaj central discret în poziţia ora 12 sau cu un marcaj central roşu şi cusături decorative în culorile BMW M pentru modelele M Performance. Modelele cu motor termic dispun standard de clapete de schimbare a vitezelor pe volan.

În echiparea standard a noilor modele regăsim scaune sport din Sensatec perforat. Suprafeţele negre ale scaunelor din noul M Performtex fac parte din pachetul M Sport sau vin ca dotare standard la modelele M Performance. Opţional, tapiţeria din piele Vernasca cu matlasare decorativă este oferită acum şi în noua variantă bicoloră Negru/Roşu. Opţional pot fi specificate şi ornamente BMW Individual din piele Merino în trei culori.

Panoul de instrumente are un număr redus de butoane şi comenzi datorită digitalizării consecvente. Funcţiile de ventilaţie şi climatizare şi încălzirea opţională a scaunelor şi a volanului pot fi operate acum în mod tactil prin displayul central, prin comandă vocală şi – în cazul ventilaţiei – folosind noile comenzi de reglare.

În dotare standard mai sunt disponibile şi elementele noi de ornamente interioare în culoarea Dark Graphite mat, în timp ce pachetul opţional M Sport include benzi interioare din Aluminiu Rombicle Antracit.

Completările specificaţiilor standard pentru noul BMW i4 şi noul BMW Seria 4 Gran Coupe includ, de asemenea, iluminarea ambientală, cu iluminare suplimentară de contur integrată în jurul noilor orificii centrale de ventilaţie, şi pachetul de oglinzi interioare şi exterioare. Panoul de instrumente opţional Luxury în Sensatec vine cu o structură de suprafaţă mai rafinată. De asemenea, o altă noutate o reprezintă aplicaţiile din sticlă CraftedClarity pentru o serie de elemente de interior.

Conceptul de automobil coupé cu patru uşi oferă un echilibru consistent între caracterul practic, capacitate de utilizare zilnică şi cea pe distanţe lungi – fie cu un sistem de propulsie electric, fie cu unul convenţional. Modelele din această gamă oferă cinci locuri confortabile, dar şi un hayon mare, cu deschidere înaltă. Indiferent de sistemul de propulsie, capacitatea portbagajului tuturor variantelor de model BMW i4 şi BMW Seria 4 Gran Coupé este de 470 de litri în configuraţia standard, dar poate fi extinsă, prin rabatarea spătarului banchetei, până la un maximum de 1.290 de litri.

Odată cu această actualizare, automobilul electric BMW i4 este disponibil de acum în patru variante de model. Noutatea în portofoliu este BMW i4 xDrive40, un model cu tracţiune integrală electrică – oferită de cele două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte. Putere maximă a sistemului este de 295 kW/401 CP, iar autonomia maximă variază între 444 şi 548 de kilometri în ciclul WLTP. Portofoliul include şi modelele disponibile anterior: BMW i4 eDrive35, BMW i4 eDrive40 şi vârful de gamă BMW i4 M50 xDrive,.

Unitatea de încărcare combinată (CCU) pentru BMW i4 permite încărcarea cu curent alternativ (AC) la o rată maximă de 11 kW, în timp ce încărcarea cu curent continuu (DC) se poate face cu până la 205 kW (180 kW pentru BMW i4 eDrive35). Acum, toate variantele BMW i4 sunt potrivite pentru Connected Home Charging în grupul iniţial de pieţe-pilot: sunt posibile încărcare optimizată cu energie solară şi optimizată pentru sarcină, precum şi (pe măsură ce schema se extinde) încărcare optimizată din punct de vedere al costurilor folosind un tarif dinamic de energie electrică. Plug & Charge Multi Contract permite încărcarea convenabilă la staţii publice, cu autentificare directă prin comunicarea maşinii cu staţia.

Noul BMW Seria 4 Gran Coupé este disponibil cu o varietate de motoare termice, pe benzină şi diesel. Gama include motorul pe benzină, cu şase cilindri în linie, ce oferă 275 kW/374 CP şi echipează vârful de gamă BMW M440i xDrive Gran Coupé, plus alte două motoare pe benzină, cu patru cilindri. De asemenea, clienţii pot opta pentru unul dintre cele două propulsoare diesel – unul cu şase cilindri în linie şi unul cu patru cilindri. Motoarele cu şase cilindri în linie şi cel diesel cu patru cilindri sunt combinate standard cu tehnologie mild-hybrid 48V. Transmisia disponibilă standard pentru toate motorizările termice este cea Steptronic Sport cu opt trepte. Puterea motorului este transferată pe şosea fie prin tracţiunea spate clasică, fie prin sistemul inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive, în funcţie de model.

Noile BMW i4 şi BMW Seria 4 Gran Coupé se remarcă prin manevrabilitatea sportivă şi caracteristicile de condus specifice mărcii, datorită reglajului specific modelului pentru tehnologia şasiului. Aceasta şi pentru că echiparea standard include direcţia electromecanică cu funcţie Servotronic, un sistem de frânare integrat şi sistem de control al patinării roţilor. Pe de altă parte, modelele echipate cu pachet M Sport pot beneficia suplimentar de suspensie M Sport, suspensie M adaptivă cu direcţie sport variabilă şi frâne M Sport. În echiparea standard, modelul electric BMW i4 dispune de suspensie pneumatică spate.

Atât BMW i4, cât şi BMW Seria 4 Gran Coupé beneficiază de o selecţie extinsă de sisteme de asistenţă pentru condus şi parcare, sigure şi confortabile. Echiparea standard include informaţii despre limita de viteză, avertizare de coliziune frontală, asistent de parcare, cameră de asistenţă pentru marşarier şi asistent pentru marşarier Reversing Assistant. În plus, pe lista de opţiuni regăsim Driving Assistant Professional cu asistent de control al direcţiei şi al benzii şi tempomat activ cu funcţie Stop&Go, alături de Parking Assistant Plus.

La interior, echiparea standard pentru noile BMW i4 şi BMW Seria 4 Gran Coupé include BMW iDrive cu QuickSelect bazat pe sistemul de operare BMW 8.5. Acesta permite o operare intuitivă şi uşor de utilizat atât prin control tactul pe displayul central, cât şi prin limbaj natural. Nou ecran de pornire oferă simboluri de funcţie dispuse vertical pe un singur nivel. Accesul rapid QuickSelect permite selectarea directă a funcţiilor fără a fi necesară intrarea în submeniuri. Bara de meniu din marginea inferioară a displayului central permite acum şi accesul direct la funcţiile de control al climatizării. Nu trebuie omis nici Asistentul Personal Inteligent BMW care acum oferă limbi suplimentare şi o grafică nouă.

Disponibil ca echipare standard, BMW Live Cockpit Plus oferă sistem de navigare BMW Maps bazat pe cloud. Îmbunătăţită şi mai precisă, navigarea pe traseu optimizată pentru încărcare, disponibilă la BMW i4, este unică în acest segment. BMW Live Cockpit Professional, care este disponibil opţional, include în plus BMW Head Up Display şi Augmented View pe displayul central sau pe tabloul de instrumente.

Conectare iniţială în automobil a fost simplificată, iar sincronizarea cu BMW ID se poate face prin scanarea unui cod QR cu ajutorul smartphone-ului. Aplicaţia My BMW permite vizualizarea generală a stării automobilului şi a diferitelor funcţii de la distanţă. De asemenea, tot prin aplicaţia My BMW este posibilă controlarea procesului de încărcare şi precondiţionarea BMW i4.