Ecosistemul Catena-X la BMW Group: măsurători ale amprentei de carbon transparente pentru întreg ciclul de producţie al unei componente

BMW Group foloşte ecosistemul de date Catena-X împreună cu partenerii şi furnizorii pentru a construi pentru prima dată un lanţ de date complet folosind date reale de CO₂ de la fabricarea emblematicei grile a BMW iX.

„Noi – BMW Group şi partenerii noştri – vom folosi noua abordare radicală de colaborare încorporată de Catena-X pentru a ne îmbunătăţi procesele de creare de valoare în contextul dezvoltării durabile, securităţii aprovizionării şi calităţii – şi, în acelaşi timp, vom reduce costurile”, a anunţat Oliver Ganser, vicepreşedinte BMW Group pentru Digitalizarea Reţelei de Achiziţii şi Furnizori şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Catena-X e.V., la Hannover Messe. „Cu cât mai multe companii naţionale şi internaţionale vin alături de noi, cu atât valoarea adăugată este mai mare pentru toţi cei implicaţi”, a adăugat Ganser.

Catena-X îşi face debutul în producţie

La uzina BMW Group din Landshut, compania pilotează pentru prima dată măsurarea consumului de energie bazată pe date în fabricarea unei întregi componente. „Împreună cu partenerii noştri, folosim ecosistemul de date Catena-X pentru a calcula amprenta de carbon a produsului (PCF) pentru grila de la BMW iX”, a explicat Sabrina Schrangl, director de proiect Catena-X BMW Group Component Manufacturing. Grila emblematică de la BMW iX serveşte aici ca exemplu optim de aplicare datorită complexităţii sale.

PCF este calculat pe baza regulilor Catena-X şi acoperă toate emisiile „grade-to-gate” generate în timpul fabricării produsului – începând cu extracţia materiilor prime, prin emisiile generate în lanţul de aprovizionare până la procesele de fabricaţie din locaţia de producţie. Aici, partenerii folosesc aplicaţia de CO₂ certificată de Catena-X de la Siemens AG, care permite schimbul de date (pe baza logicii de calcul Catena-X) şi conectivitatea între uzina din Landshut şi furnizorul de materiale plastice de înaltă performanţă Covestro AG.

Privind mai departe, obiectivul va fi înregistrarea tuturor datelor până la sfârşitul ciclului de viaţă şi astfel să se permită o economie circulară transparentă în toate industriile pe termen lung.

Catena-X permite îmbunătăţirea calităţii la BMW Group prin utilizarea unei abordări bazate pe date şi nu pe hardware

Prin introducerea unui „limbaj” comun pentru toate companiile din lanţul de valori auto, ecosistemul de date permite schimbul de date fără probleme. Membrii Catena-X pot folosi aceste date în procesele lor de asigurare a calităţii pentru a efectua o analiză de avertizare timpurie bazată pe datele din domeniu. În prezent, BMW Group face schimb de date cu Robert Bosch GmbH despre senzorul de particule şi mecanismul de direcţie, printre altele. În acest fel, modelele şi anomaliile pot fi identificate cu până la patru luni mai devreme, adesea înainte de apariţia unei erori sau defecţiuni. În viitor, vom căuta să înlocuim canalele alternative de cooperare cu Catena-X pentru a permite implementarea rapidă şi eficientă din punct de vedere al resurselor în domeniul asigurării calităţii.