BMW: automobilele electrice ca sursă de stocare a energiei – încărcarea bidirecţională va fi disponibilă pe modelele Neue Klasse

Modelele BMW Neue Klasse, programate pentru lansare în 2025, vor putea stoca energie electrică şi vor funcţiona ca surse de alimentare. Sunt echipate cu tehnologie de încărcare bidirecţională – adică au capacitatea de a primi şi de a furniza energie electrică.

Cu cele mai recente vision cars BMW Vision Neue Klasse (sedan) şi BMW Vision Neue Klasse X (Sports Activity Vehicle), BMW Group arată prezintă următoarea generaţie de automobile din nucleul mărcii BMW. Ele reprezintă gama de inovaţii tehnologice cu care compania se pregăteşte pentru viitor.

Odată cu premiera mondială a BMW Vision Neue Klasse X, BMW anunţă acum o altă inovaţie care va intra în producţie: capacitatea de încărcare bidirecţională. Această tehnologie face posibilă folosirea bateriei de înaltă tensiune a unui automobil electric ca dispozitiv de stocare a energiei şi returnarea energiei electrice stocate fie la sursă în propria casă, fie la reţeaua electrică.

Acest lucru face şi mai uşor pentru clienţii BMW să contribuie în mod activ la tranziţia energetică şi promovează generarea şi utilizarea durabilă a energiei regenerabile. Prin urmare, funcţii precum „Vehicle to Home”, „Vehicle to Grid” şi „Vehicle to Load” vor fi disponibile în premieră pentru clienţii BMW. Această evoluţie subliniază, de asemenea, extinderea în curs a ofertei BMW Group Charging.

„Îmbunătăţim în mod constant gama noastră de produse şi servicii de încărcare pentru a maximiza beneficiul pentru client”, spune Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Dezvoltare. „Începând din această vară, pe mai multe pieţe vom oferi o încărcare optimizată din punct de vedere al costurilor împreună cu partenerul nostru E.ON. Iar cu Neue Klasse vom face următorul pas: încărcarea bidirecţională. Vehicle to Home şi Vehicle to Grid, toate complet integrate în ecosistemul nostru amplu de încărcare – BMW Connected Home Charging. Folosind automobilul, aplicaţia My BMW, backendul BMW – plus un panou BMW DC Professional şi sistemul lor fotovoltaic, clienţii vor putea controla fluxul de energie în aşa fel încât încărcarea acasă să fie posibilă în vârfurilor de reţea. Şi, desigur, vor putea, de asemenea, să-şi reducă costurile de încărcare prin alimentarea reţelei electrice cu energie electrică stocată în modelul lor BMW.”

Vehicle to Home: electricitate pentru gospodăria ta

În primă fază, încărcarea bidirecţională va permite clienţilor să folosească în esenţă bateria de înaltă tensiune a automobilului lor ca dispozitiv staţionar de stocare a energiei. De exemplu electricitatea generată de sistemul fotovoltaic al clientului este stocată temporar în bateria automobilului cu ajutorul panoului BMW DC Professional şi apoi refolosită pentru a alimenta alţi consumatori din casă, aşa clientul poate fi temporar independent de reţeaua externă şi să reducă costurile energetice.

Vehicle to Grid: alimentarea a reţelei

A doua etapă a încărcării bidirecţionale va permite clienţilor să facă disponibilă către reţea o parte din capacitatea bateriei lor. Această soluţie descărcarea de energie electrică în reţea în momentele de vârf de consum. Accesul la piaţa energiei este asigurat E.ON, ca partener BMW pentru acest proiect. Pentru a face acest lucru, clienţii vor avea nevoie de tariful dinamic de energie electrică de la E.ON, care va gestiona procesul de încărcare împreună cu backendul BMW pentru a permite generarea de venituri din bursa de energie. Această funcţie va deveni disponibilă pe diferitele pieţe numai după ce măsurile de reglementare necesare au fost adoptate.

Vehicle to Load: maşina ca baterie externă

Funcţia Vehicle to Load permite ca energia stocată în automobil să fie utilizată pentru alimentarea echipamentelor electrice externe. Aceasta înseamnă că Neue Klasse se poate dubla ca o formă de baterie externă mobilă pentru a încărca o bicicletă electrică, de exemplu, sau pentru a furniza energie echipamentelor electrice în timpul campingului.

Indiferent de tipul de încărcare bidirecţională utilizat, dorinţa de mobilitate a clientului este întotdeauna pe primul loc. Acest lucru este asigurat de operarea intuitivă şi uşoară în aplicaţia My BMW, care poate fi folosită pentru a controla întregul ecosistem BMW Connected Home Charging.

Accelerarea tranziţiei energetice

Încărcarea bidirecţională nu numai că asigură o mai mare siguranţă a aprovizionării. Prin stocarea şi apoi furnizarea de energie electrică către diverse surse, automobilele electrice pot avea o contribuţie semnificativă la echilibrarea consumului de energie electrică care provine din surse regenerabile. Utilizarea capacităţilor de stocare oferite de bateriile de înaltă tensiune permite o mai bună coordonare a ofertei şi a cererii în zona de electricitate verde. De exemplu, sistemele de stocare ale automobilelor electrice pot absorbi selectiv vârful de generare de energie solară şi eoliană şi apoi să elibereze electricitatea în perioadele de producţie scăzută (noapte, pauze) în aprovizionare. Acest lucru face posibilă reducerea pornirii centralelor cu combustibili fosili şi a emisiilor acestora în astfel de perioade. În acest fel, mobilitatea electrică devine o parte din ce în ce mai integrantă a revoluţiei energetice. Cu încărcarea bidirecţională, emisiile de CO₂ pot fi reduse atât în zona mobilităţii, cât şi în generarea de energie în ansamblu.