BMW Vision Neue Klasse X – primele detalii despre Neue Klasse în versiune SAV

Un nou vision vehicle al BMW Group oferă o imagine asupra Neue Klasse în versiune SAV: BMW Vision Neue Klasse X aduce estetica, tehnologia, dezvoltarea durabilă şi filosofia Neue Klasse în segmentul Sport Activity Vehicle. Primul derivat electric dezvoltat pe noua arhitectură va intra în producţie de serie la uzina din Debrecen (Ungaria) în 2025.

„Împreună cu BMW Vision Neue Klasse, BMW Vision Neue Klasse X prezintă amploarea viitoarei noastre game de modele BMW. Neue Klasse reflectă varietatea tuturor modelelor pe care clienţii le doresc astăzi şi în viitor – de la sedanul sportiv, cu toate derivatele sale, până la familia SAV modernă”, declară Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG. „În acest fel, subliniem că Neue Klasse este mult mai mult decât un automobil sau un concept specific; redefineşte marca BMW – şi, în acelaşi timp, va însemna BMW mai mult ca niciodată.”

Compania a prezentat o imagine clară a viitorului mărcii ca sedan cu BMW Vision Neue Klasse la IAA 2023. Cel mai recent Vision Vehicle ilustrează acum modul în care BMW vede viitorul modelelor sale X. BMW Vision Neue Klasse X reprezintă un stil de viaţă activ, o dinamică eficientă şi o poziţie încrezătoare. Designul său combină un limbaj clar de design exterior cu un interior luminos şi spaţios. Efectele speciale de iluminare şi sunet, selectate folosind următoarea generaţie a BMW iDrive, îmbunătăţesc experienţa de utilizator. Cele trei caracteristici principale ale Neue Klasse – electric, digital şi circular – sunt extinse aici pentru a include o a patra dimensiune. Plăcerea de a conduce care formează nucleul mărcii BMW este dusă la următorul nivel cu controlul propulsiei şi al şasiului, dezvoltat special pentru Neue Klasse, şi cu cea de-a şasea generaţie a tehnologiei BMW eDrive. Conceptul său de dezvoltare durabilă asigură, de asemenea, producţie, operaţiuni, dezasamblare şi reciclare responsabile.

Control inovator al propulsiei şi al şasiului: performanţă mai dinamică, mai multă precizie, mai multă eficienţă

Un nou tip de control al propulsiei şi al şasiului oferă o experienţă superioară de condus, care este adaptată nevoilor individuale. Se bazează pe un nou pachet de software dezvoltat intern de BMW Group, care va ajuta automobilele Neue Klasse să garanteze un condus fluid în orice moment. Două dintre cele patru calculatoare de înaltă performanţă noi vor duce experienţa de condus în Neue Klasse într-o nouă dimensiune.

„Neue Klasse înseamnă condusul unui BMW la un nivel superior”, explică Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Dezvoltare. „BMW al viitorului va avea patru <> complet noi: computere de înaltă performanţă care lucrează inteligent împreună pentru ceea ce, până acum, era procesat separat. Primul l-am dezvoltat complet intern. Acesta integrează întregul sistem de propulsie şi dinamica de condus cu o putere de calcul de până la zece ori mai mare. Al doilea va permite următorul salt înainte în condusul autonom”, continuă Weber. „În continuare, vom combina patru unităţi de control principale într-un singur computer de înaltă performanţă. Rezultatul va fi o performanţă mai dinamică, mai multă precizie, mai multă eficienţă şi chiar mai distractiv de condus.”

Design: modele BMW X reimaginate cu caractere puternice

În combinaţie cu designul în două volume al unui model BMW X, limbajul de design redus dezvoltat pentru Neue Klasse reprezintă, de asemenea, un salt înainte major atât în designul exterior, cât şi în cel interior. Cu garda la sol crescută, arhitectura automobilului electric oferă noi posibilităţi pentru un interior şi mai spaţios. Permite un ampatament lung, caonsole scurte şi proporţii clasice BMW. Suprafeţele mari ale geamurilor şi acoperişul panoramic din sticlă inundă interiorul cu lumină naturală, creând un spaţiu aerisit care este completat de textile în culori calde.

„BMW Vision Neue Klasse X oferă o privire în perspectivă asupra modelelor X ale Neue Klasse. Se aplică acelaşi principii şi modelelor noastre Sport Activity Vehicle: electrice, digitale şi circulare”, spune Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design. „Modelele X vor rămâne întotdeauna cu un caracter puternic: monolitice, curate şi cu o interpretare verticală foarte distinctivă a semnăturii luminoase BMW.”

Noul aspect al mărcii pentru modelele BMW X contribuie, de asemenea, la prezenţa puternică a vision vehicle. Unităţile LED aliniate vertical oferă o interpretare nouă a semnăturii luminoase distinctive a BMW. Central se află grila BMW, reimaginată ca o sculptură tridimensională cu contururi aliniate vertical şi iluminate din spate. Împreună, farurile şi grila creează un efect de iluminare care se activează pe măsură ce conducătorul se apropie de automobil şi continuă în interior.

Secţiunea din spate este puternică şi atletică. Stopurile, care ajung mult spre centru, oferă o interpretare orizontală a formei L familiare BMW. Elementele sale imprimate 3D sunt controlate individual cu intensitate variabilă a luminii pentru a transmite un efect de profunzime deosebit de expresiv.

Suprafeţele din sticlă discrete şi culoarea de exterior strălucitoare „Coral Silver” conferă BMW Vision Neue Klasse X o notă de lejeritate. În partea din spate a geamurilor laterale, curba Hofmeister specifică mărcii este realizată nu prin margini cromate, ci cu o „imprimare reflectorizantă” care formează o suprafaţă transparentă sau reflectorizantă, în funcţie de unghiul de vizualizare.

Experienţă de utilizator personalizată cu BMW Panoramic Vision şi experienţă sonoră personalizată HYPERSONX WHEEL

Poziţia scaunului uşor ridicată asigură o experienţă de condus plină de încredere. Volanul reproiectat cu butoane multifuncţionale, ecranul central cu funcţionalitate intuitivă prin control tactil şi BMW Panoramic Vision, împreună cu controlul vocal avansat al Asistentului Personal Inteligent BMW, servesc drept interfeţe intuitive pentru interacţiunea om-maşină. BMW Panoramic Vision proiectează informaţii-cheie pe toată lăţimea parbrizului. Acesta va fi completat în modelele de serie ale Neue Klasse de BMW 3D Head-Up Display îmbunătăţit.

La BMW Vision Neue Klasse X, ecranul central este integrat elegant în panoul de instrumente, oferind ambilor pasageri din faţă acces optim la toate funcţiile de infotainment. Culorile afişate nu sunt transferate doar la lumina ambientală, ci şi la suprafeţele textile iluminate din spate ale panoului de bord.

Personal Sound Experience (experienţa sonoră personalizată), prezentat pentru prima dată cu noul HYPERSONX WHEEL, deschide noi posibilităţi. Cu această funcţie digitală, pasagerii automobilului se pot bucura de sunetul lor preferat în orice călătorie. Sunetul, generat în timp real şi ajustat cu o simplă atingere pe HYPERSONX WHEEL, este o contribuţie inovatoare la experienţa de utilizator captivantă şi completă, care transformă interiorul BMW Vision Neue Klasse X într-un spaţiu de experienţă personală.

Tehnologia BMW eDrive: a şasea generaţie mai eficientă ca niciodată

În Neue Klasse, eficienţa generală a automobilului atinge un nou nivel. Cea mai recentă, a şasea generaţie a tehnologiei BMW eDrive este cheia în acest sens. Pe lângă motoarele electrice îmbunătăţite, foloseşte celule de baterii litiu-ion noi, rotunde, cu o densitate de energie volumetrică cu peste 20% mai mare decât cea a celulelor prismatice utilizate anterior. În combinaţie cu trecerea la un sistem de 800 de volţi, acest lucru va îmbunătăţi viteza de încărcare cu până la 30% – permiţând automobilelor ca în doar 10 minute să se încarce suficient pentru o autonomie de 300 de kilometri. De asemenea, a şasea generaţie BMW eDrive oferă autonomie mai mare cu până la 30%. Când vine vorba de aerodinamică, BMW Vision Neue Klasse X se remarcă cu o nouă valoare de top impresionantă: o rezistenţă redusă cu 20% faţă de un model comparabil din portofoliul actual. Noile modele de anvelope şi un sistem de frânare special pentru automobile electrice contribuie la creşterea eficienţei generale a maşinii cu până la 25%.