BMW i5 Flow NOSTOKANA – întâlnirea dintre artă şi inovaţie

BMW Group prezintă o fuziune de artă şi inovaţie la expoziţia de artă Frieze Los Angeles sub forma BMW i5 Flow NOSTOKANA. Automobilul unic combină tehnologia de schimbare a culorii dezvoltată de BMW cu limbajul artistic al artistei sud-africane Esther Mahlangu. Proiectul special, cu secţiuni de film ataşat care pot fi animate electronic, întruchipează cea mai recentă dezvoltare în tehnologia de schimbare a culorii pentru suprafeţele automobilelor în cooperare cu E Ink. BMW i5 Flow NOSTOKANA are premiera mondială la deschiderea expoziţiei din 29 februarie. Omagiul contemporan aminteşte de BMW Art Car proiectat de Mahlangu în 1991. „BMW i5 Flow NOSTOKANA onorează istoria mărcii BMW şi continuă povestea angajamentului nostru cultural global într-un mod unic. Combină arta şi designul printr-o tehnologie progresivă. Aici, tehnologia însăşi devine artă”, declară Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design.

În 1991, Mahlangu a proiectat al 12-lea BMW Art Car, bazat pe un BMW 525i – devenind prima femeie şi primul artist african care a făcut acest lucru. „Arta ei m-a inspirat cu ani în urmă, când conceptul de schimbare a culorii pe o maşină era doar o idee în mintea mea”, declară Stella Clarke, inginer de cercetare Open Innovations la BMW Group. „Acum, să putem realiza această idee şi să lucrăm cu Esther Mahlangu, pare ireal.” Culorile şi modelele geometrice imaginate de artista în vârstă de 88 de ani sunt perfecte pentru a aduce la viaţă tehnologia inovatoare Flow la BMW i5. Versatilitatea schimbărilor de culoare transformă sedanul electric într-o operă de artă dinamică. „Este fascinant pentru mine să văd cum tehnologia modernă îmi poate extinde arta şi o face accesibilă unui public complet nou”, declară Mahlangu.

Arta lui Mahlangu întâlneşte tehnologia de ultimă oră

Pe BMW i5 Flow NOSTOKANA, care poartă numele primului fiu al lui Mahlangu, sunt aplicate secţiuni de film care pot fi animate electronic, cu câte două benzi pe acoperiş, capotă şi secţiunea din spate, precum şi pe părţile laterale ale automobilului. La fel ca un e-book reader, există câteva milioane de microcapsule în fiecare film E Ink. Structura şi aranjarea particulelor de culoare pe care le conţin pot fi modificate prin aplicarea unei curent electric. Acest lucru permite generarea culorilor şi modelelor tipice artei lui Mahlangu în compoziţii în continuă schimbare.

Animaţiile sunt însoţite şi de un sunet la fel de extraordinar, compus special de Renzo Vitale, director sound design BMW Group, pentru BMW i5 Flow NOSTOKANA. Pentru a combina peisajul sonor al mărcii BMW cu cel al culturii sud-africane Ndebele, Vitale a folosit secvenţe din vocea lui Mahlangu, precum şi sunetul pensulelor cu pene pe care le folosea pentru pictură. Acestea au fost combinate cu sunete produse de creioanele colorate folosite în studioul de design BMW şi cu semnalul acustic auzit ca feedback la operarea ecranului tactil al BMW i5. Acest lucru a creat un mix de sunet care începe uşor la începutul fiecărei schimbări de culoare şi creşte în intensitate pe măsură ce animaţia progresează.

Pentru a recrea cu acurateţe fiecare detaliu al ornamentaţiei complexe, BMW i5 Flow NOSTOKANA a fost echipat cu 1.349 de secţiuni de film, fiecare dintre acestea putând fi controlată individual. Procesul de tăiere cu laser utilizat pentru tăierea filmului şi designul de control electronic au fost dezvoltate în parteneriat cu E Ink. Adaptarea tehnologiei pentru suprafeţele curbe, precum şi animaţiile programate sunt toate dezvoltări interne ale BMW Group.

În general, tehnologia de schimbare a culorii se dezvoltă rapid. BMW iX Flow cu E Ink, prezentat în 2022, avea capacitatea de a trece de la alb la negru prin apăsarea unui buton. Aceasta a fost urmată doar un an mai târziu de prima implementare multicoloră. Cele 240 de secţiuni de film aplicate pe BMW i Vision Dee au putut afişa până la 32 de culori. Această ultimă fază de dezvoltare permite acum şi mai multe culori şi modele. În acelaşi timp, secţiunile filmului sunt mai robuste – ceea ce ar putea uşura potenţiala producţie în serie din viitor. Cu toate acestea, deocamdată, BMW i5 Flow NOSTOKANA va rămâne unic.

Omagiu adus unei artiste-pionier şi activităţii ei

În calitate de artistă respectată la nivel mondial, Esther Mahlangu este cunoscută pentru picturile ei Ndebele, ale căror ornamente simbolizau iniţial evenimente majore sau ocazii festive. Mahlangu a separat desenele de semnificaţia lor originală şi le-a transferat pentru prima dată pe pânză, covoare şi obiecte de zi cu zi, conservându-le astfel pentru viitor. BMW i5 Flow NOSTOKANA reinterpretează acum acest limbaj artistic.

Prezentând această maşină de designer la Frieze Los Angeles, BMW îşi continuă colaborarea de lungă durată cu renumita expoziţie de artă. În acelaşi timp, BMW Art Car care a stat la baza acestui omagiu va fi expusă şi în Africa de Sud pentru prima dată în ultimii 30 de ani, în cadrul expoziţiei „Atunci am ştiut că sunt bun la pictură: Esther Mahlangu. O retrospectivă” găzduite de Muzeele Iziko din Africa de Sud şi BMW Group în Cape Town. Expoziţia, care se desfăşoară până pe 11 august 2024, onorează activitatea de o viaţă a unuia dintre cei mai influenţi artişti şi ambasadori culturali ai Africii de Sud.

La Los Angeles, BMW va prezenta din nou Frieze Music în colaborare cu Frieze. Din 2019, iniţiativa comună dintre cei doi parteneri a reunit un grup mare de muzicieni la intersecţia dintre muzică şi artă. Întoarcerea evenimentului la Los Angeles va fi sărbătorită pe 29 februarie cu un spectacol live susţinut de Sudan Archives la Muzeul Hammer.